torstai 26. huhtikuuta 2018

Vinkkini vahasinettien tekoonVahasinetti on tyylikäs tapa viimeistellä hääkutsu, ja sillä voi tuoda kutsuun lisää persoonallisuutta ja tekstuuria. Sinetti on yhtä aikaa sekä ihanan vanhahtava, että trendikäs, ja sen teko on helppoa ja aika hauskaakin! Tein itse hääkutsuihin sinettejä ensimmäistä kertaa, ja jaan nyt teille vinkkini siihen miten sinetin teko onnistuu mahdollisimman hyvin ensikertalaiseltakin.

Sinetin ja vahat tilasin Etsyn kautta Kiinasta. Jännitin vähän mitä saan, ja milloin tuotteet saapuvat, mutta onnekseni ne tulivat luvatussa ajassa ja olivat juuri mitä olin tilannutkin. Tilasin molemmat samalta myyjältä, jotta toimitusaika olisi sama. Ja oman kokemukseni perusteella voin suositella ko. myyjää, sinettiin linkki tässä, ja vahat löytyvät täältä. Vahaa on olemassa kahdenlaista, mureneva ja ”sitkeää”. Koska halusin että vaha selviää postin käsittelystä, mureneva oli täysin poissuljettu vaihtoehto. Luin keskustelupalstoilta, että Kiinassa myydään tätä ei-mureneva vahaa, joten sen takia uskalsin tilata Kiinasta. Annostelua helpottaakseni tilasin valmiita sydämenmuotoisia annospaloja. Yhdestä palasta sai tehtyä yhden sinetin, joten ei tarvinut pelätä että vaha loppuu kesken. Niiden sulattamista varten tilasin myös pienen vahalusikan, koska olin lukenut, että vaha ei enää siitä irtoa, enkä halunnut uhrata yhtä lusikoistani. Linkki lusikkaan täällä, valitsin tuon pienen koon. 

 
Sinettiin valitsin meidän nimikirjaimet kauniilla fontilla. 


Sinetin voi tehdä joko suoraan kuoreen, tai leivinpaperille ja liimata sitten paikalleen. Itse suosittelen tätä jälkimmäistä vaihtoehtoa varsinkin ensikertalaisille. Etuna on se, että epäonnistuneen sinetin voi sulattaa ja tehdä uudelleen. Lisäksi saa hieman harjoitella, ja kuoreen voi kiinnittää vain onnistuneita sinettejä. On myös mahdollista, että vaha menee kuoresta läpi ja jättää jäljen kutsuun. Tämä voi toki käydä myös liiman kanssa, ja siksi sujautin kuoren sisään pienen palan paperia suojaamaan kutsua liimalta. 

Sinetin tekoon tarvitset siis:
- sinettileimasimen
- vahaa
- kynttilän (myös kuumaliimapyssyyn sopivaa vahaa on saatavilla)
- vahalusikan
- leivinpaperia
- pienen kupin vettä/jäitä varten
- paperia
- liimaa sinetin kiinnittämiseen  
Vahasinettien tekoon tarvittavat välineet.


Tee näin:
1. Valmistele askartelupaikka. Laita leivinpaperi tasaiselle, kuumuutta kestävälle alustalle, ota pieneen kuppiin jäitä tai kylmää vettä, laita paperia valmiiksi kupin viereen, avaa ikkuna (vaha voi kärytä aika paljonkin) ja sytytä kynttilä.  

2. Laita vahapala lusikkaan ja pidä sitä kynttilän päällä, irti liekistä. Anna vahan sulaa kokonaan.

 
Sulata vaha lusikassa kynttilän päällä. 


3. Kaada vaha leivinpaperille, ja laske sinettileimasin vahan päälle. Voit hieman pyöräyttää leimasinta vahan pinnassa (pinnan suuntaisesti) ennen kuin annat sen painua vahaan. Näin vaha leviää paremmin leimasimen alle, ja sinetistä tulee helpommin ehjä. Liike on pieni! Älä paina sinettiä vahaan, vaan anna sen laskeutua omalla painollaan. 

4. Anna leimasimen olla vahan päällä kunnes vaha on jähmettynyt kokonaan. Tässä kestää n. 30 s. Tämän jälkeen irrota valmis sinetti leimasimesta ja laita leimasin jäähtymään kuppiin jäiden tai kylmän veden päälle. Kylmällä leimasimella saat kauniimpia sinettejä.

 
Valmiita vahasinettejä. 


5. Kuivaa leimasin huolellisesti erityisesti kuviokaiverruksen kohdalta. Jos kaiverrukseen jää vesipisaroita, sinetin kuvioon jää niiden kohdalle reikiä. Jos teet sinettejä liukuhihnameinigillä, kannattaa uusi vahapala laittaa sulamaan heti kun sinettileimasin on jäähtymässä. Vahalusikan kannattaa laskea aina alassuin, sillä muuten vahaa valuu lusikan ulkopuolelle, ja se käryää ikävästi seuraavaa vahapalaa sulattaessa.

6. Liimaa valmis sinetti kuoren päälle liimalla. Itse käytin pikaliimaa, mutta tähän tarkoitukseen voi sopia muukin liima.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kertokaahan kommenteissa jos kokeilette! Lisävinkit voi myös laittaa kommenttilaatikkoon. Mukavia askarteluhetkiä!

PS. Älkää polttaako itseänne vahalusikkaan tai vahaan!

Tänään tasan 100 päivää häihin <3

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos näistä vinkeistä! Tuli useampikin uusi kikka hyödynnettävksi. Tulevat kaikki tarpeeseen, koska meillä on myös edessä sinetöinti, kunhan kutsut aikanaan täytyy saattaa liikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista kommentistasi! Mahtavaa kuulla, että näistä oli apua :). Kerrohan sitten miten onnistui!

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!