tiistai 7. marraskuuta 2017

Häiden järjestämisen ABC - mistä kannattaa aloittaa

Vuoden 2018 kaunein kalenteri on Annika Välimäen käsialaa.

Menimme kihloihin vuosipäivänämme, ja sovimme samalla, että häät järjestetään vuoden päästä lauantaina. Koska halusimme järjestää juhlat tietylle viikonlopulle ja aikaa oli vain vuosi, tuli tärkeimpien järjestelyjen tekemiselle hieman kiire. Ajattelinkin avata tässä tarkemmin miten meidän juhlajärjestelyt on tähän mennessä hoidettu. Osa järjestelyistä hoidetaan toki vasta lähempänä häitä, joten postauksia aiheesta on tiedossa jatkossakin. Huomioitavaa on, että järjestelyjen aikatauluun vaikuttaa mm. se millaisiin asioihin omissa häissään haluaa panostaa, ja se mitä kaikkea haluaa tilata ulkopuoliselta palveluntarjoajilta. Jos tekee kaiken tai suurimman osan itse tai tuttavien voimin, järjestelyt sujuvat toki aivan eri tavalla. Häät voi järjestää parissa viikossa tai sitten siihen voi käyttää vuosia.

Ensimmäisenä kihlautumisen jälkeen kannattaa päättää päivä tai ainakin suunnilleen haluttu ajankohta. Mikäli haluamanne päivä sattuu pahimpaan sesonkiaikaan, eli kesä-elokuulle, tai jollekin muuten suositulle päivälle, saa järjestelyjen kanssa olla ajoissa. Kaksi vuotta voi kuulostaa liioittelulle, mutta sitä se ei välttämättä ole. Ne itselle tärkeimmät asiat kannattaa varata heti kun hääpäivä on tiedossa (mikäli palveluntarjoaja ottaa jo varauksia vastaan). Jos aikaa

 toiveajankohtaanne on vähemmän, ja haluatte esimerkiksi tietyn juhlapaikan, voi päivän suhteen joutua joustamaan.

Kirkosta riippuen vaihtelee se miten kauan ennen juhlia sen voi varata. Joillakin paikkakunnilla kirkko vapautuu varattavaksi aikaisintaan vuotta etukäteen, kun toisaalla kirkon voi varata jo yli kahta vuotta ennen, joten käytännöt vaihtelevat paljon. Se kannattaa tarkistaa heti kun päivä on tiedossa. Mikäli siis ylipäätään haluaa kirkkovihkimisen tai avioliiton siunauksen. Meidän varatessamme kirkkoa oli kyseiselle päivälle jäljellä enää melko myöhäisiä aikoja, ja otimme niistä aikaisimman vapaan ajan, joka oli klo 16.30. Oma toivomukseni vihkimisajalle olisi ollut klo 15, mutta kyllä sitä naimisiin pääsee tähänkin kellonaikaan. Eipä ehdi vieraat tylsistyä juhlassa, koska päivä on niin lyhyt!

Seuraavaksi on hyvä päättää budjetti. Budjetti oikeastaan sanelee sitten montako vierasta voi kutsua, minkälainen juhlapaikka budjettiin sopii, otetaanko pitopalvelu vai tehdäänkö ruuat itse, jne. Budjetin hahmotuttua kannattaakin tehdä ainakin alustava vieraslista, joka sanelee mm. juhlatilan koon.

Juhlapaikka kannattaa varata heti kirkon ja päivämäärän varmistuttua, jotta varmasti saa haluamansa juhlapaikan. Toki jos kirkkoa ei voi vielä varata, kannattaa juhlapaikka silti varata heti, ettei joku toinen ehdi ensin. Juhlapaikan valintaan vaikuttaa juhlien tyyli, budjetti sekä vieraslistan koko. Kannattaa myös selvittää pitääkö juhlapaikasta poistua tiettyyn kellonaikaan mennessä, mikäli suunnitelmissa on juhlia aamuun asti. Muita huomioon otettavia seikkoja on mm. saako juhlatilaan tuoda omat ruoka- ja juomatarjoilut, vai onko tilassa oma pitopalvelu tai anniskeluoikeudet.

Muita palveluntarjoajia, jotka kannattaa varata ajoissa, on esimerkiksi valokuvaaja. Suosituimpien kuvaajien sesonkiajat buukataan helposti ainakin vuotta etukäteen, joten jos mielessä on joku tietty kuvaaja kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä hyvissä ajoin. Meillä sattui käymään tuuri, koska kyselimme neljältä kuvaajalta heidän varauskalentereidensa tilanteita, ja heistä vain yksi oli meidän päivänämme varattu. Hyviä vaihtoehtoja oli siis vapaana, joista saimme valita sen juuri meille parhaan. Nopeasti piti silti toimia, sillä kyseinen ajankohta oli kuvaajien varaamisen kannalta vuoden vilkkainta aikaa, joten liian kauaa ei kannattanut jäädä valintaa pohtimaan.

Yksi monelle ehkä yllätyksenä tuleva asia on, että hääpukua kannattaa käydä sovittelemassa jo lähes vuosi ennen häitä. Puku saattaa toki löytyä oikean kokoisena rekistä, jolloin sen voi saman tien napata kainaloonsa, mutta jos juuri oikeaa kokoa ei liikkeessä ole, puku tilataan. Tilauksen toimituksessa voi mennä 5-7 kuukautta, ja jos joudutaan tekemään ompelijalla muokkauksia (kuten käytännössä lähes aina joudutaan) tähän tulee varata varsinkin sesonkiaikaan vähintään 2 kuukautta. Puku kannattaakin tilata jopa 9 kuukautta ennen häitä! Minä menin heti pari viikkoa kihlautumisen jälkeen sovittelemaan pukuja, ja oma pukuni on nyt tilauksessa. Sen pitäisi saapua viimeistään helmikuussa, ja kun puku on tullut, varaan ajan muokkauksille. Kerroin kokemuksestani tarkemmin täällä, ja täällä annoin vinkkini sovitukseen valmistautuvalle.

Me lähetimme lisäksi Save The Date -kortit (suom. varaa päivä) vieraille reilut 10 kuukautta ennen häitä, koska kaupungissamme järjestetään samaan aikaan suuri tapahtuma, ja hotellit alkoivat täyttyä jo nyt. Emme saaneet varattua hotellikiintiötä, jota suosittelen mikäli vieraita tulee kauempaa. Hotellikiintiössä varataan ennalta sovittu määrä huoneita, ja ovat vieraiden varattavissa tiettyyn päivään mennessä, esimerkiksi kahta kuukautta ennen häitä. Sen jälkeen huoneet vapautuvat yleisesti varattaviksi. Hotellikiintiön avulla saa varmistettua, että vieraille riittää huoneita.

Lisäksi olemme tähän mennessä varanneet kakun, kukkakaupan (tämän kanssa ei ole niin suurta kiirettä, mutta halusin varmistua että saan kukat juuri sieltä mistä haluan), häämeikin ja -kampauksen, bändin ja esiintyjät kirkkoon. Sulhaselle todennäköisesti teetetään puku, mutta sen aika on sitten alkuvuodesta. Häiden tyyli ja värimaailma on myös hahmoteltu, sen esittelin tässä postauksessa.

Yhteenvetona

Kun alat järjestämään häitä, varaa nämä mahdollisimman aikaisin:
• juhlapaikka
• kirkko
• valokuvaaja
• pitopalvelu

Noin 9-12 kk ennen kannattaa:
• varata häämeikki ja kampaus
• tilata hääpuku
• varata bändi/DJ/esiintyjät
• lähettää Save The Date -kortit, jos niille on tarvetta

Huikkaa kommenteissa, jos unohdin jotain olennaista!

Kuvan kaunis puuterisen vaaleanpunainen kalenteri on graafikko Annika Välimäen kädenjälkeä, ja taatusti kaunein ensi vuoden kalenteri. Se sopii jopa meidän häidemme väriteemaan! Kalenterissa on runsaasti tilaa kalenterimerkinnöille (itse kirjoitan sinne myös päiväkirjaa jokaisen päivän lopuksi), ja lisäksi sivussa on tilaa to do -listalle, sekä muille muistiinpanoille. Kalenterin loppupuoli on myös omistettu valtavalle määrälle muistiinpanosivuja, joten tila ei tästä lopu kesken. Täydellinen kalenteri häiden suunnitteluun <3. Kalenteri on itse hankittu, eikä tämä siis ole mainos, vaan ihastuin tähän ja ajattelin vinkata muille kalenteria vielä etsiville, että tällainenkin kaunotar on olemassa. Omani löysin Suomalaisesta kirjakaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!