perjantai 27. marraskuuta 2015

#IKEAvalaistuminen - julkaisupäivä

Tänään oli jännittävä päivä, nimittäin IKEA:n valoinstallaatiokilpailun valoinstallaatioiden julkaisupäivä. Eilen teimme töitä vielä viimeiseen asti, mutta teos valmistui ajallaan, emmekä voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen.

Kertauksena vielä valoinstallaatiokilpailun taustaidea ja tehtävänanto. Valoinstallaation aiheena oli valon merkitys arjessa, ja sillä haluttiin herätellä katsojaa miettimään omaa valon kulutustaan (sekä ylipäätään tapoja elää kestävän kehityksen mukaisesti). Valaisimien tuli siis olla pääosassa ja vain led-polttimoita sai käyttää. Valoinstallaatiokilpailu liittyi IKEA:n Brighter lights for Refugees -kampanjaan, jossa jokaista 29.11-19.12. välillä myytyä led-polttimoa kohden IKEA lahjoittaa 1 euron YK:n pakolaisleireille. Jokaiseen Suomen IKEA-myymälään rakennettiin oma installaatio paikallisten opiskelijoiden toimesta, ja valoinstallaatiot (ja myymälät) kilpailevat toisiaan vastaan.

Meidän toteuttamassamme installaatiossa teemoiksi valikoitui luonto ja kasvu. Ajatuksena oli, että mikään ei kasva ilman valoa. Niinpä teoksesta tuli öinen niitty, jonka kukat ovat säilöneet itseensä auringon valoa jatkaakseen kasvua yön ajan seuraavan aamun auringonsäteisiin asti. Teoksen nimeksi tuli Growth. Installaation lamput on kytketty kuuteen ryhmään, joiden valot himmenevät ja kirkastuvat automatisoidun ohjelman mukaan (ks. video alla).

Installaatio rakennettiin olohuoneosaston yhteen huoneeseen. Tässäpä kuvapläjäys valmiista installaatiosta, olkaapas hyvät! Kertokaa sitten kommenteissa mitä tykkäsitte!
Growth

Niityn keskellä kulkee polku, jolle pääsy on yleisöltä valitettavasti turvasyistä estetty pleksillä. Julkaisutilaisuudessa pleksiä ei vielä ollut.


Installaatiossa käytettiin erikokoisia Ledare-polttimoita, sekä Nittio-polttimoita.

Lähikuvaa Nittio-polttimosta.

Etulavojen sähkövedot on piilotettu alumiinilistoilla.

Nyt hymyilyttää!


Savon Sanomien kirjoitus installaatiosta täällä.

Noora

4 kommenttia:

 1. Tuohan on ihana! Pitääkin käydä livenä katsomassa. Ajatus itsessäänkin todella kaunis ja toimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos koko ryhmän puolesta! Käy ihmeessä tutustumassa paikanpäällä, niin näet valojen liikkeen vielä paremmin :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Tosiaankin, hyvä me! Meillä oli mahtava porukka tekemässä tätä <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!