torstai 3. joulukuuta 2015

#IKEAvalaistuminen - "Growth" behind the scenes

Nytpä olisi vuorossa behind the scene -postaus IKEA-valoinstallaation suunnittelu-, ja ennen kaikkea rakennusprojektista (katso lisää IKEA valaistuminen -kampanjan nettisivuilta). 

Savonia-ammattikorkeakoulu, jossa opiskelen ensimmäistä vuotta sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua, kutsuttiin IKEA:n järjestämään valoinstallaatiokilpailuun suunnittelemaan Kuopion IKEA-tavarataloon tuleva valoinstallaatio. Koululla lähdimme toteuttamaan projektia siten, että kaikki halukkaat saivat osallistua ja esitellä oman suunnitelmansa (suunnitelman sai tehdä yksin, pareittain tai ryhmässä), jonka jälkeen yhdessä äänestimme parhaan suunnitelman, jota lähdimme toteuttamaan. Parhaaksi valittiin 2. vuoden sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijoiden ryhmän suunnittelema niittymäinen installaatio, jossa kuten jo edellisessä postauksessa kerroin, oli tausta-ajatuksena se että valoa tarvitaan kaikkeen kasvuun. Suunnitelman takana olivat Anni Lehtinen, Sara Rasila, Kirsti Sorsa, Roosa Väänänen ja Jenni Åhman. Kaikki halukkaat saivat jäädä jatkamaan installaation toteutusvaiheeseen, vaikka oma suunnitelma ei siihen päässytkään, ja mukaan jäikin vielä Tarja Juvonen, Anu Jääskeläinen, Ida Kataja-aho, Julia Lehto, Nelli Niemi, Anu Paananen, Emmi Paananen, Katariina Ruhanen, Heli Suoaro, Emilia Tornberg, Lotta Tuovinen ja Noora Saksa (eli minä).

Suunnitelma esiteltiin IKEA:n edustajille, jotka innostuivat teoksen ideasta ja näyttivät vihreää valoa sen toteuttamiselle. Siitä alkoikin aikamoinen jumppaaminen sen suhteen, että miten mikäkin asia voitaisiin toteuttaa, jotta se täyttäisi IKEA:n varsin tiukat turvallisuusmääräykset. 

Rakentamisviikkoa edeltävällä viikolla kuorittiin johtoja, spray-maalattiin muoviputkia, pujotettiin johtoja putkien läpi, jaoteltiin johtoja eri ryhmiin sähkömiehiä varten (jotta saataisiin ohjelmoitua epäsäännöllistä liikettä valo-ohjainpöydän avulla)... IKEA:n työntekijät maalasivat installaatiotilan seinät valmiiksi, sekä rakensivat mdf-levystä lavat, joihin putket kiinnitettiin ja joiden sisällä sähköjohdot kulkevat.


Sara maalaamassa putkia koululla.
Rakennusviikolla (eli julkaisuviikolla) teimme vuoroissa töitä installaation parissa, ja IKEA:ssa olikin aamusta iltaan ryhmäläisiä rakentamassa. Maanantai-aamuna meillä oli IKEA:n järjestämä turvallisuuskoulutus, joka vaadittiin ennen kuin saimme aloittaa työskentelyn tavaratalossa. Samalla kävimme katsomassa installaatiotilan, joka oli perjantai-aamuun saakka peitetty verhoilla yleisön silmiltä.


Verhon takana tapahtuu.

Koko installaatioryhmä ihastelemassa maalattua tilaa.

Seinän sävyksi valittiin keskiyön sininen.
Maanantaina ensimmäinen ryhmä jäikin kiinnittämään peilejä seinille, ja alla näette lopputuloksen - tosi hieno, eikö!

Peilit seinissä, ja takalava paikallaan.
 Seuraavan kerran kun itse kunnolla ehdin paikalle olikin jo torstai, ja saapuessani tilanne oli tämä:

Sähkötyöt kesken.
Eli takalavan putkista suurin osa oli paikoillaan ja sähkövedot työnalla. Siinä olikin muuten valtava urakka, suurkiitos ihanalle sähkömiehellemme ja hänen apureilleen, teitte ihan mielettömän hyvää työtä!

Etulavan putkien asennusta ja johtojen lajittelua ryhmiin kytkemistä varten.
Johtojen lajittelua kytkemistä varten. Eri sarjoihin kytkettävät johdot merkittiin erivärisillä teipeillä.
Sähkötyöt loppusuoralla.
Töitä tehtiinkin sitten viimeisenä iltana vielä sulkemisajan yli, ja kirjasin itseni ulos klo 22.05. Valmista tuli ja valo-ohjelmakin toimi suunnitellusti (kurkkaa edellisen postauksen alimmaisena oleva video). Seuraavana aamuna tulimmekin sitten hyvillä mielin esittelemään valmiin istallaatiomme niin median edustajille, kuin IKEA:n innostuneille työntekijöille.Valmiin installaation kuvia löytyykin edellisestä postauksesta, käy katsomassa lopputulos sieltä!

Kiitos koko tiimille ja IKEA:n väelle vielä kerran, kokemus oli ainutlaatuinen ja antoisa! Hyvä me!

Noora2 kommenttia:

 1. Tästä tuli upea! Voin vaan kuvitella sähkömiesten työmäärän =D =D
  Mistä ja miten tuo peiliseinä on toteutettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ollut peiliseinää toteuttamassa joten ihan kaikkea en siitä tarkkaan edes tiedä, mutta peilit ovat IKEA:sta ja ne on leikattu ja reunat hiottu, etteivät ole vaarallisen teräviä. Peilit kiinnitettiin kaksipuoleisella teipillä seinään.

   Kiitos, olemme kaikki hyvin tyytyväisiä lopputulokseen, ja tietysti kaikki kunnia suunnittelutiimille upeasta ideasta!

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!