keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Tämän kaason ekat polttarit

Viime viikonloppuna saatiin nauttia siitä, mitä Suomen kesä säiden puolesta parhaimmillaan voi tarjota. Tilaukseni meni epäilemättä perille, sillä lauantaina juhlimme pikkusiskoni polttareita, ja juuri tällaista keliä olin toivonutkin. Nämä olivat ensimmäiset polttarit, joihin olen koskaan osallistunut, ja pieniä paineita tuli siitä, että kaasona olin järjestämisen suhteen päävastuussa. Tässä mainittakoon, että morsiusneitoserkut, joilla oli jo aiempia polttarikokemuksia, kantoivat vähintäänkin omat kortensa kekoon, eikä päivän ideointi ja järjestelyt näin ollen kaatunut allekirjoittaneen tietämättömään niskaan. Ihanasti osallistuivat myös muut polttariseurueen tytöt, kukin oman ehtimisensä mukaan, kiitos siis siitä teille kaikille!

Polttareiden teemaksi valikoitui missiteema, ja minä painoin käsin porukalle samanlaiset paidat, joista päivän jälkeen jäi kaikille kiva muisto - ja hennot t-paitarajat. Lisäksi askartelin pahvista, paperista ja joustavasta paljettinauhasta kaikille numerolaput ranteisiin, kuten kunnon misseillä konsanaan. Morsian oli luonnollisesti numero 1, ja lisäksi hän sai ylleen Bride To Be -nauhan, tiaran huntuineen ja bling-bling -sauvan, että varmasti erottui porukasta.

Koko porukka sai ylleen yhtenevät paidat.

Morsiamen koristuksia.
Päivä alkoi brunssilla Helsingin vanhassa kirkkopuistossa. Pieni paniikki meinasi tosin iskeä heti alkuun, kun morsian soitti autonsa hajonneen matkalla. Matka puistoon jatkui kuitenkin bussilla, ja loppupäivää varten saimme toisen auton lainaan (tuhannet kiitokset pelastajalle, joka joutui heti myös valokuvaajaksi!). Mainittakoon vielä, että vika ei ollut suuri ja auto toimii taas... Brunssilla skoolattiin skumpalla ja herkuteltiin erilaisilla leipomuksilla, hedelmillä, ym. lisäksi tarjolla oli morsiamen toivomuksesta juustokakkulajitelma, jonka makuina olivat vadelma, lime-jugurtti, kolme suklaata, lakritsi, ja valkosuklaa-raparperi. Morsian sai myös heti alkuun päivän ensimmäisen tehtävänsä, jossa hänen tuli valmistaa itselleen polttariasu kuplamuovista, jätesäkistä, sanomalehdestä ja ilmastointiteipistä. Aikaa oli kymmenen minuuttia. Morsian vaatemuotoilun tulevana ammattilaisena tarvitsi vain seitsemän, ja lopputulos oli ihan älyttömän hieno!
Brunssin jälkeen menimme burleskitunnille, jossa tutustuimme lajiin ja opettelimme lyhyen koreografian. Lisäksi harjoittelimme missiposeerausta ja kävelyä. Ryhti, tytöt, ryhti!

Burleskin jälkeen morsian keräsi ohikulkijoilta parisuhde- ja avioliittoneuvoja, ja sitten hyppäsimme autoon ja huristelimme Turenkiin. Siellä oli vuorossa ratsastustunti, sillä erään polttariseurueen jäsenen vinkin mukaan morsian on puhunut haluavansa pitkästä aikaa hevosen selkään. Samanlaiset fiilikset taisi olla muutamalla muullakin polttariporukassa, mukaanlukien itseni. Kun ainakin itselläni edellisestä kerrasta oli venynyt jo viisi vuotta, huomasin hyvin äkkiä, ettei ratsastaminen suinkaan ole kuin pyörälläajo - taidot katoavat ajan myötä todella tehokkaasti. Hevosen valmistelu ratsastusta varten sujui vielä vanhasta muistista, mutta selkään päästyä ajankulun huomasi kyllä nopeasti. Yhden ratsastusta edelleen harrastavan ravaillessa omia ympyröitään, muut tuskailimme kuka minkäkin ongelman kanssa. Aurinko kuitenkin paistoi, hiki virtasi, ja morsian nautti itsestään (minä myös), joten se lienee tärkeintä. Huomasin myös, että viime vuosien aktiivisen liikkumisen ansiosta olen varmaankin parhaassa kunnossa ikinä, ja vastoin kaikkia odotuksiani (ja jotakuinkin kaikkia aiempia kokemuksiani) seuraavan päivän lihassäryt olivat melko pienet ja vain sisäreisien alueella. Mahtavaa!

Ratsastuksen jälkeen ajelimme yhden seurueen jäsenen perheen pikkuiselle mökille, joka sijaitsi saaressa. Soutumatka oli lyhyt (ja sekin sujui aiempaa kevyemmin, jes!), ja perillä ryhdyimme heti ruoanlaittoon ja saunan lämmitykseen. Minä kyhäsin pikaisesti vastan, ja koristelimme saunan perinteistä morsiussaunaa varten. Ohjeita morsiussaunan toteuttamiseen löysin täältä

Lauteille levitettiin luonnonvalkoinen laudeliina ja sauna koristeltiin koivunoksilla. Morsiamelle tehtiin oma "istuin" koivunoksista ja mustikanvarvuista, alimmaksi piilotin yhden pienen katajanoksan, muistuttamaan siitä, ettei avioliittokaan ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Morsian saatettiin saunalle hakkaamalla kattilankansia ja mekkaloimalla (mm. huutamalla "paha pois"), jotta pahat henget kaikkoaisivat. Morsianta autettiin riisumisessa, ja hänet istutettiin paikalleen lauteille. Vaatteet käännettiin salaa ympäri, jotta nähtäisiin miten kärsivällinen vaimo morsiamesta tulisi. Ei edes huomannut koko juttu! Entisiä heiloja vastottiin pois, ja morsian lisäksi juoksi saunan ympäri niin monta kertaa, kuin entisiä heiloja oli, huutaen heidät nimeltä pois. Tämän jälkeen pesimme morsiamen selän suolalla, jotta vanha suola ei janottaisi, ja jauhoilla, joiden tarkoitus on tuoda vaurautta tulevaan liittoon. Hiuksia emme pesseet kananmunilla, sillä siskollani on varmaankin tuntemistani ihmisistä paksuin tukka (miten voikin siskokset olla tämän asian suhteen niin erilaisia?), joten sitä kananmunaa olisi siitä pesty varmaan häihin saakka pois... Välillä viilenneltiin lillumalla ihanasti lämmenneessä järvivedessä. Saunan lopuksi morsian heitti vastan saunan katolle, missä ajatuksena on, että jos vasta jää katolle, se tuo onnea ja varren suunnan avulla ennustaa esikoislapsen sukupuolen. No, vasta jäi katolle, mutta sukupuoliennusteen paljastan vasta, kun näemme miten hyvin ennustus käy toteen ;).

Saunan jälkeen söimme illallista yhdessä valmiiksi katetun pöydän ääressä (siitä kiitos mökin omistajalle, joka oli taiteillut lautasliinatkin todella upeiksi!), ja menuun kuului maa-artisokkacappuccino maitovaahdolla, kylmäsavuporosalaatti, ja suklaamousse. Illallisen lisäksi ohjelmassa oli tietovisaa, rakkausrunoja ja mukavaa yhdessäoloa. Rakkausrunojuttu meni muuten niin, että jokainen osallistuja kirjoitti yhden runon ja sulhanen myös omansa. Morsiamen piti näistä arvata mikä oli sulhasen kirjoittama. Ja kyllä olikin sulhasen kirjoittama runo niin loistava, että sulhanen, jos luet tämän, niin varaudupa lukemaan se häissä! Vedet silmissä nauroimme, runo oli niin osuva ja täysin tunnistettavissa sulhasen kirjoittamaksi!

Koko päivä meni odotuksiakin paremmin (auton hajoamista lukuunottamatta), ja morsian selvästi rentoutui ja nautti olostaan alusta asti! Meidän kahdeksan hengen porukka sulautui ihan saumattomasti yhteen ja uskallan väittää jokaisen nauttineen päivästä! Seuraavana aamuna söimme vielä yhdessä rauhassa aamiaisen, siivosimme paikat ja sanoimme heipat häihin asti. Kiitos vielä tytöt, ja nähdään siellä!

Näissä maisemissa päivä päättyi. 
PS. Kuvat kahta ensimmäistä lukuunottamatta serkkuni ottamia, kiitos niistä!

4 kommenttia:

 1. Kuulosti ja näytti hienolta �� t: Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä se kyllä oli! Hyvää seuraa, hyvää ruokaa, hauskaa ohjelmaa ja upea keli. Mitä muutakaan voisi toivoa?

   Poista
 2. Teillä näyttää olleen hieno viikonloppu!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!